De dag dat je je puppy ophaalt is een grote dag voor je puppy. Je haalt hem uit zijn vertrouwde omgeving en brengt hem naar een volkomen vreemde omgeving. Wees daarom ook goed voorbereid als je een puppy gaat ophalen.

Het moment van de eerste ontmoeting

Maak vooraf duidelijke afspraken met de fokker of vorige eigenaar van de pup over het tijdstip dat je de pup komt ophalen. Zorg dat je genoeg tijd neemt. Wees rustig, aai de pup een aantal keer. Let op dat je niet te veel aait. Voor een puppy ben jij een onbekende met een onbekende geur, stem en vreemde handen, daar moet de pup even aan wennen. Je kan opgewekt tegen de pup praten en lachen als hij naar je kijkt.
Als je een puppy gaat ophalen, laat dan de kinderen thuis. Want kinderen willen een pup graag aanraken en knuffelen. En dit kan voor een puppy op een moment van zoveel nieuwe indrukken te veel worden en daarop reageren. Je wilt natuurlijk dat het eerste contact tussen je kinderen en de puppy positief is, dus laat de kinderen thuis.

De eerste rit naar huis

Zorg dat je samen met een ander volwassenen je puppy gaat ophalen. Want er is een bestuurder nodig en nog iemand die de pup op school houdt. Zorg dat je ook het volgende meeneemt: een handdoek en een plastic zakje. De handdoek leg je op je schoot. En het zakje is voor het geval de pup misselijk wordt. De meeste puppy’s worden misselijk tijdens autorijden. Dit komt doordat ze geen horizon zien en hun evenwichtsorgaan uit balans raakt. Dit is iets waar puppy’s overheen groeien. Je kunt tijdens die eerste rit de kans op overgeven verkleinen. Dit doe je door kleine stukjes te rijden, meerdere keren te stoppen en even een uit de auto te stappen. Doordat de puppy dan frisse lucht krijgt en stil staat op beide benen, kan de misselijkheid zakken. Als je puppy veel gaat slikken en er speeksel uit zijn mond komt is dit en teken dat hij moet overgeven. Geeft je puppy toch over, blijf rustig en ruim alles op. Het is belangrijk om positief tegen de hond te blijven. Blijf opgewekt tegen je pup praten en kijk hem vrolijk aan. Dit zorgt ervoor dat het overgeven voor de puppy geen punt wordt.
Als de rit naar huis lang duurt is het in ieder geval zeker aan te raden om af en toe te stoppen. Want door de stress werkt de stofwisseling van de pup sneller en zal hij dus eerder moeten plassen of poepen.

De eerste momenten in een nieuw huis

De eerste keer dat de hond in jouw huis komt, krijgt hij weer veel indrukken. De pup is waarschijnlijk al erg moe door alle nieuwe dingen en de stress die daarbij komt kijken. Beperk daarom de ruimte die je de pup in eerste instantie laat verkennen. Zorg dat die ruimte in de buurt van zijn mand of mat is. Beperk de ruimte door deuren dicht te doen. Een puppy kan op verschillende manieren reageren. Een puppy kan nieuwsgierig rond gaan lopen en overal kijken. Maar het kan ook dat jouw puppy in een hoekje gaat zitten en daar blijft zitten. Laat de puppy even rustig zijn gang gaan en wennen. Als jouw puppy op de laatste manier reageert, is het verstandig om de kennismaking tussen je puppy en je kinderen nog even uit te stellen. Je kunt beter wachten tot de puppy wat meer gewend is aan de omgeving. Als de puppy al nieuwsgierig rond kijkt, kunnen de kinderen in dezelfde ruimte als de puppy komen. Het is belangrijk dat ze de puppy nog even niet aanraken maar zijn gang laten gaan. Als je kinderen komen kijken, is het belangrijk dat ze rustig zijn.

De plek van de mand van je puppy

Zorg ervoor dat je puppy een kussen, mand of hondenbench heeft waar hij op kan liggen. Let erop dat je het kussen kan wassen. Je kan hierin of hierop ook een handdoek of een deken van fleece leggen. Bepaal de plaats voor je dier voordat je je puppy ophaalt. En zorg dat alles klaar staat als je met de puppy thuis komt. Zo weet de puppy meteen wat zijn plek is. Kies de plek zorgvuldig uit. Zorg dat zijn plek in een hoek van een kamer is of in ieder geval tegen een muur. Het is belangrijk dat een hond met zijn rug naar de muur kan liggen. Zo weet hij dat hij die kant niet in de gaten hoeft te houden. De puppy zal vanzelf met zijn hoofd naar de andere kant gaan liggen om alles in de gaten te houden. Als een hond iets hoort, zal hij vaak direct opkijken. Het is daarom heel vermoeiend als hij van alle kanten geluid kan verwachten. Kies de plek dus met zorg uit. Want je wilt toch niets liever dan dat je puppy zich gelijk thuis voelt?

De eerste wandelingen

Zorg voor een dunne, lichte halsband. De pup moet de halsband nauwelijks voelen. Verder heb je een lichte lijn nodig, die je vast kan maken aan de halsband. Deze lijn moet ongeveer 1.8m zijn. Als je met je pup loopt is het de bedoeling dat je niet aan de lijn hoeft te trekken. Want je pup moet leren om naast jouw te lopen zonder dat je druk hoeft uit te oefenen. Je doel is om je hond naast je te laten lopen zonder dat je daarvoor aan de lijn hoeft te trekken. Om dit helemaal voor elkaar te krijgen is meestal een puppycursus nodig.