Veel mensen dromen ervan: zo’n lieve hond die thuis op je zit te wachten en bij je thuiskomst enthousiast blaffend tegen je opspringt. Doorgaans zien mensen vooral de voordelen van het hebben van een puppy of hond, maar het is belangrijk om vooraf ook te denken welke mogelijke nadelen er kunnen zitten aan het nemen van een hond. Want de aanschaf van zo’n dier heeft veel invloed op je leven.

De voordelen van een hond
Om te beginnen zullen we op een rijtje zetten welke voordelen het heeft om een hond in huis te nemen.
Veel mensen nemen een hond voor zijn gezelligheid. Het is een taboe, maar er komen steeds meer alleenstaande mensen. En deze voelen zich vaak eenzaam. Een hond kan voor zo iemand een gezelschap zijn.
Ook geeft een hond vaak het gevoel van veiligheid. Iemand die alleen is kan daarom ook veel waarde hechten aan een hond. Maar soms is het voor een gezin al geruststellend om te weten dat hun viervoeter oplet.
Daarbij toont onderzoek uit dat mensen met een hond over het algemeen gezonder zijn dan de mensen zonder hond. De groep mensen met een hond heeft minder last van  hart- en vaatziekten en “gewone” aandoeningen zoals rugpijn en griep.

Mensen met een hond zijn daarbij gedwongen om iedere dag hun hond uit te laten. Vele baasjes zullen dit doorgaans niet als last zien.  Het is vaak ontspannend om even met de hond een blokje om te lopen en even een frisse neus te halen. Natuurlijk zijn er uitzonderlijke momenten, als het bijvoorbeeld regent. Maar de hond zorgt dat zijn baasje een goede portie lichaamsbeweging krijgt iedere dag.
Daarbij heeft het aaien van een hond een rustgevend effect op mensen. En ook de band tussen de hond en mens wordt beter wat een geluksgevend gevoel voor het baasje oplevert.

De nadelen van een hond
Het voornaamste nadeel is het geld. Vooraf moet je bedenken dat er heel veel geld in een hond gaat zitten. Om te beginnen zijn er de vaste lasten zoals: eten en vachtverzorging. Maar er zijn ook variabele kosten zoals: sterilisatie, dokterskosten bij ziekte, vaccinaties of ontwormingskuren, puppytraining. De kosten kunnen verschillen per hond. Laat je hierover inlichten bij een fokker of dierenarts. Kijk allereerst of je het budget hebt om een hond in huis te nemen.
Daarna komt het onderdeel tijd. In een hond gaat veel tijd zitten. In de periode dat ze een puppy zijn zelfs nog meer dan als ze wat ouder zijn. In de periode dat je hond nog een pup is, zal het veel moeten leren en je zal met hem naar een pupycursus gaan. Maar als je hond ouder is moet je hem zeker ook nog de nodige aandacht geven. En zorgen dat je hond genoeg beweging krijgt en hem een aantal keer per dag uitlaten.
Denk ook van te voren na of je de verantwoordelijkheid aankan om voor een hond te zorgen. Je zal voor een hond, als het goed is, zijn hele leven zorgen. De levensverwachting van een hond is ook afhankelijk van het ras. Over het algemeen moet je uitgaan van 13/ 14 jaar. Sommige soorten honden kunnen niet bij jou passen. Zorg daarom ook dat je je verdiept in de soorten honden. Zodat je weet welke hond geschikt is voor jou.
Je moet ook rekening houden met praktische problemen zoals: waar laat ik de hond als ik op vakantie ga?

Nog een paar tips
Weeg voor jezelf de voor/ en nadelen af. Lees je goed in over wat er komt kijken bij het nemen van een hond. Laat je inlichten door mensen die zelf een hond hebben. Of vraag of je zelf een dagje, week de hond mag lenen. Want zo´n logeerweek laat goed zien hoe het is om een hond te hebben. Verdiep je ook in de verschillende soorten honden en denk na over welk ras je wilt. Ten slotte is het belangrijk om met man/ vrouw/ kinderen te bespreken wie welke taak op zich neemt. Het is belangrijk om van te voren af te spreken wie wanneer de hond uitlaat, wie met de hond op puppycursus gaat en wie de hond te eten gaat geven.

Als je na dit artikel overtuigd bent dat je een hond wilt en je hebt je goed ingelezen en voorbereid, dan wens ik je heel veel plezier met je aankomende hond of pup.