Teken bij een hond of puppy

Teken zijn net als vlooien bloedzuigende parasieten. Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden van uw hond. Ze zijn namelijk zeer vervelend voor je hond en ze kunnen ziektes verspreiden. In Nederland komt het steeds vaker voor dat teken ernstige ziektes overbrengen. Een van die ziektes is de levensgevaarlijke ziekte babesiosis en de ziekte van Lyme (de bacterie Borrelia burgdorferi kan dit veroorzaken). Als je jouw hond mee neemt naar het buitenland raden wij zeker aan je hond goed te beschermen tegen teken. In het buitenland komen er namelijk nog schadelijkere teken voor dan in Nederland

Teken verwijderen

Teken verwijderen is vrij simpel als je weet hoe het moet. Je moet met een tang de teek bij zijn koop pakken, daarna deze met een draaiende beweging uit de huid van je hond verwijderen. Een goede tekentang is hier verkrijgbaar of bij je eigen dierenwinkel.

Als je een teken ontdekt bij je hond, haal deze er dan zo snel mogelijk uit om het verspreiden van ziektes te voorkomen.

Misverstand over het verwijderen van teken

Over het verwijderen van teken is veel onduidelijkheid. Sommige mensen zegen dat je een teek eruit moet draaien en trekken, terwijl anderen mensen zeggen dat je er juist niet aan moet draaien.

Het misverstand is waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat mensen denken dat een teek zich in de huid zou schroeven, en daarom dus in tegenovergestelde richting verwijderd zou kunnen worden. Dit is niet waar! Een Teek schroeft zich niet in de huid een kan daarom dus ook niet worden “uitgeschroefd”. Wel zou het zo kunnen zijn dat de draai beweging het makkelijker maakt de teek verwijderen. Omdat de steeksnuit van de teek een soort weerhaakjes, die zich vast zetten in de huid. Door de draaibeweging te maken, komen ook de weerhaakjes in beweging en kan de teek er zo gemakkelijker uit worden gehaald.

NOOIT DOEN!

Sommige mensen denken dat  de teek  los laat als je hem zou irriteren met vuur, er in te knijpen of erin te prikken. Of dat het helpt om iets over de teek te smeren of hem proberen te laten stikken. Al deze methodes zijn sterk af te raden! Als de teek geïrriteerd wordt, vergroot dat alleen de kans dat de teek juist zijn maaginhoud opbraakt of extra speeksel gaat produceren, waarin ziekteverwekkers zouden kunnen zitten. En waardoor de ziektes vrij kunnen komen.

Afgeraden wordt met een gewone brede pincet of met je vingers de teek te verwijderen dit geeft namelijk een grote kans dat je per ongeluk in de teek knijpt.

Aanbevolen methode om teken te verwijderen

Als je een teken hebt ontdekt, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Want dit maakt de kans op besmetting kleiner. Je kunt een teek het best verwijderen met een pincet met een dun uiteinden of je koopt een speciale tekentang van goede kwaliteit. Over de tekentang kun je informatie opvragen bij je dierenspeciaalzaak of dierenarts. In elke geval moet je de teek dicht op de uit vastpakken bij de kop van de teek, let op dat je niet in zijn achterlichamen knijpt of eraan trekt. Want je loopt zo het risico dat de teek dan in tweeen scheurt met alle gevolgen van dien.

Meestal steken teken scheef in de huid, houdt daar rekening mee. Als je de teek verwijderd hebt, desinfecteer dan het bijtwondje met medische alcohol(dit kun bij de apotheek verkrijgen) of met jodium. Was na het verwijderen je handen goed met water en zeep.

hier kun je gemakkelijk, veilig en snel een goede tekentang aanschaffen